PASLANMAZ ÇELİK
DUYURULAR
Paslanmaz Çelik Nedir?
Paslanmaz Çeliğin Tarihçesi
Türleri
Özellikleri
Üretim Aşamaları
SERGENÇ PASLANMAZ ÇELİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ'NE HOŞ GELDİNİZ

Firmamız ve ürünlerimiz hakkında sizleri bilgilendirmek,gelişmelerden sizleri haberdar etmek amacıyla hazırlamış olduğumuz sitemize hoş geldiniz.
Sergenç Paslanmaz Konusunda uzman kuruluş.

Bizimle Çalışmaktan memnun kalacaksınız.

Ziyaretçi SayımızFree Web Site Counter
.
NEREDEYİZ  ?
Küçük Körfez Sanayi Sitesi

3. Blok No.16 İzmit / KOCAELİ

Tel . 0262 335 08 11-13-66 PBX

Fax . 0262 335 46 30

Mail : info@sergenc.com
Sergenc Katalog
PASLANMAZ ÇELİK NEDİR?
Paslanmaz çelik, yüksek alaşımlı çeliğin ağırlıklı olarak anti-korozyon özellikleri için kullanılan adıdır. Paslanmaz çelik ailesinin temel özelliği hepsinin en az % 10,5 krom içermesidir. Bu özellik çeliğin aşındırıcı atmosferler veya aşındırıcı kimyasal ortamlara karşı koymasını sağlar. Paslanmaz çeliğin 5 farklı kategoriye ayrılmış 60 farklı çeşidi vardır. Paslanmaz çelik, karbon çeliğinden ve alaşımlı çelikten pahalı olmasına ve de global pazarda kullanımının daha az olmasına rağmen dünya piyasalarında çok önemli bir yere sahiptir.

PASLANMAZ ÇELİĞİN TARİHİ
Paslanmaz çeliği 1913 yılında İngiliz doğumlu Harry Brearly keşfetmiştir. Bir deney esnasında, çeliğin içindeki krom oranının %12 ve üzerine çıkartıldığı zaman çeliğin korozyona olan direncinin arttığını gözlemlemiştir. Harry Brearly, paslanmaz çeliğin temellerini atan kişi olarak bilinir ve birçok paslanmaz çelik çeşidinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.

Paslanmaz çeliğin gelişim süreci 1. Dünya Savaşı esnasında durma noktasına gelmiştir. 1920lerin sonlarına gelindiğinde martensitic ve austenitic paslanmaz çelik çeşitlerinin en kullanışlı türler olduğu anlaşılmıştır. Martensitic paslanmaz çelikler %13 ile %18 arasında krom içerirken austenitic paslnamaz grubu ise %18 krom ve % 8 nikel içerir.

Günümüz piyasalarında paslanmaz çelik terimi, içerisinde minimum %10,5 krom bulunduran ve korozyona dayanımı yüksek olan çelik manasında kullanılır. Krom sayesinde çeliğin etrafında kendini yenileyebilen bir tabaka oluşur ve bu da çeliğin paslanmasını önleyen en önemli faktör sayılır.

Paslanmaz çeliğin gelişimi günümüzde de devam etmektedir ve 5 ana gruba ayrılır; ostenitik, ferritik, martenzitik, duplex ve de çökeltme sertleşmesi uygulanabilen alaşımlar..

PASLANMAZ ÇELİK ANA KATEGORİLER
300 Serisi Ostenitik - Alaşımlar: 301, 302, 303, 304, 305, 308, 309, 310, 314, 316, 321 seri paslanmaz çelikler krom ve nikel içerirler. Isıl işlem uygulamak mümkün değildir ve de mıknatıs tutmazlar. Şekil alabilme kabiliyetleri yüksektir. 300 serisi veya östenitik paslanmaz çelikler dünya paslanmaz çelik üretiminin yaklaşık %70 ‘ini oluştururlar. Östenitik yapı yaklaşık olarak %8-10 ‘luk bir nikel ilavesiyle oluşur.  Fakat, nikel tek başına östenitik yapıyı oluşturmaz.Mangan, nitrojen, karbon ve bakır gibi diğer elementlerin de yardımıyla östenitik özellik oluşturulur. Molybdenum takviyesi ile paslanma dayanıklılığı arttırılan. Dekorasyonda,makine imalatında, beyaz eşyada, kimya sanayinde ve evye imalatında kullanılır.

400 Serisi Ferritik - Alaşımlar: 405, 409, 429, 430, 434, 436, 442…Bu serideki paslanmaz çelikleri ise krom içerir. Mıknatıslanabilir fakat ısıl işleme tabi tutulmazlar. Ferritik paslanmaz çelikler genelde nikel içermeyip yüksek krom içeren (%12 ile %30 arasında), molibden, titanyum vanadyum gibi karbür yapıcı ve ferritik yapıyı istikrarlı kılan alaşım elementleri içeren bir paslanmaz çelik gurubudur. Genelde içerdikleri yüksek krom oranı, ferritiklere çok yüksek bir korozyon direnci sağlar. Daha çok yakın akrabaları olan karbon çeliklerin özelliklerine yakın mekanik ve fiziksel özelliklere sahip olan ferritik paslanmaz çelikler, östenitiklerin tersine manyetiktirler, düşük karbon içerikleri nedeniyle ısıl işleme tabii tutulamazlar ve kolayca haddelenebilirler. Bu tür çeliklere tek uygulanabilen ısıl işlem tavlama işlemidir.Ostenitikler kadar şekillendirilmeye uygun değildirler.